torsdag 26 maj 2011

Regionalisering - varför då?

http://www.smp.se/ledare/regiondebatt-pa-fel-spar(2792546).gm#disqus_thread

Idag skrev Martin Tunström på Smålandsposten om regionfrågan. Inlägget känns förlösande. Regionfrågan har gått i spinn och paniken kryper sig på här i Småland när frieriet till Skåne inte besvaras särskilt hjärtligt. Centerpartiet i Kronobergs län förordar en Smålandsregion och har goda argument för det. Ändå har vi hamnat i ett läge där en fråga mer än andra kräver sitt svar: varför förändrad regionindelning?

När strukturomvandlinge i vården visat sig lösas på ett föredömligt sätt med strategiska sammarbeten inom enskilda vårdområden, faller landstingens drivkraft bort.  Behovet av strukturomvandling inom staten är inte alarmerande - sånär som inom några enskilda myndigheter. De frågorna tar staten tag i alldeles på egen hand. Kvar blir hanteringen av strukturfondsmedel och andra projektmedel. Är det verkligen argument nog för att genomföra en regionbildning? Kan inte regionförbunden hitta samarbeten kring det liksom landstigen har löst de vårdfrågor som kräver stordrift?

Landsortskommunerna för däremot en ojämn kamp med de uppgifter som de förväntas lösa. Jag tillhör de som anser att antalet kommuner är alldeles för många i Sverige och att behoven av strukturomvandling är störst här.  Det var Göran Persson som för några år sedan på Landsbygdskonferensen i Emmaboda klargjorde att han inte såg några större behov av regionbildningar, men såg tydliga behov av strukturomvanling bland våra kommuner. Jag håller med honom.

Jag gillar förresten Martin Tunströms insats på Smålandsposten. Han har gett tidningen en konservativ ton som fungerar i Småland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar