måndag 30 maj 2011

Tyskland går före

Så har Tyskland tagit ett steg mot sin energiomställning. Jag tycker förstås det är framåtsyftande och spännande. Men visst kommer beslutet vara ett ordentligt vågspel och Tyskland behöver såväl nit, skicklighet som tur för att det ska gå vägen. Tyskland tar uppenbarligen tjuren vid hornen. Beroendet av kärnkraft, rysk gas och brunkol ska upphävas - samtidigt. Det är en ambition utan dess like. Det är en oräddhet som visst kan kallas dumdristig. Men dumdristiga visioner har förverkligats förut.

I grunden finns tanken att energiberoende är till för att brytas.Kärnkraften stängs och brunkolsanvändning kommer inte vara tillåten särsklit mycket längre. Risken att priserna går upp på Rysk gas är förstås uppenbar, men tyskarna har uppenbarligen bestämt sig för att inte rädas det utan ta det som en utmaning. Resultatet i en stark marknadsekonomi  blir inte ekonomisk katastrof enligt skolboken, snarare energieffektivisering och teknikutveckling. I teorin fungerar det - men går det att ställa om sitt energisystem så totalt i praktiken? I Tyskland har man tappat respekten för riskerna. Jag förstår alla de länder som inte resonerar som Tyskland, för landet tar onekligen risker nu. Men jag beundrar dem också, mycket, för sitt mod.

Med Sverige är det egentligen annorlunda. Visst är vi starkt beroende av kärnkraft, men Sverige är också överflödigt av naturresurser som få. Vi skulle kunnat ge oss in i denna omvandling på ett betydligt mer ordnat sätt och med lägre risker än Tyskland nu gör. Men vi saknar visionerna.

Så till sist. Jag ser fram emot en tid då Sverige bli stora exportörer av grön el. Det ska vara en exportindustri med samma värde som andra, något att vara stolt för liksom för virke eller pappersmassa. Till rätt pris blir allt lönsamt. I det perspektivet, då priserna för el landar på europeiska nivåer, kan energieffektiviseringen fortsätta i vårt land också - samtidigt som Skogen, vårt gröna guld, får nya stabila marknader. Jag vill likt Jordbruksminister Eskil Erlandsson att Jord- och skogsägaren ska bli vår framtida oljeschejk.

P.s: läs gärna denna länk. Den finns på e24.se, ekonomisajten som drivit den hetskaste kampanjen mot vår elmarknad denna vinter.

http://www.e24.se/pengar/din-ekonomi/el-och-varme/sverige-anvander-for-mycket-el_2843107.e24

1 kommentar:

  1. Precis, modigt av Tyskland! Att göra samma sak i Sverige hade inte krävt lika mycket mod. Men det hade krävt politiker med moral nog att följa folkomröstningar... läs gärna http://svtdebatt.se/2011/05/tyskland-visar-vagen-nar-sverige-fegat-ur/

    Sorgligt att visionerna saknas.

    SvaraRadera