måndag 11 april 2011

Elmarknadens paradoxer

Den svenska elen är billig. Scheissebillig. Investeringarna i bergvärme boomar och villaägarna myser i värmen. Jag lär vara ensam om åsikten. För i media råder bilden av elmarknaden som en havererad marknad som knäcker den svenska befolkningen, bolagen skattar hela vägen till banken och staten gör ... ingenting. Beroende på var man står och hur man bestämmer sig att tolka det man ser avgör slutsatsen.

Webbtidningen E24 har under vårvintern kört en mycket osvensk och tuff kampanj mot elbolagen på den svenska elmarknaden. Det är i och för sig inte bara E24 som har haft starka åsikter, men här har man satsat hårt på att på journalisters vis låta bubblan smälla. Och får man tro kommentarerna har de läsarna med sig. Låt oss direkt konstatera att tidningen tycker elpriserna är alldeles för höga i Sverige. det är en utgångspunkt som jag inte delar.

Idag jämför tidningen den svenska marknaden med ett stort haveri i Karliforniens elnät år 2000 och gör intressanta jämförelser. Tidningens hårda åsikt är att den svenska elmarknaden inte fungerar - trots oklanderlig fri konkurrens (tidningen har tidigare haft åsikten att marknaden inte präglas av fri konkurrens, men insett att det inte finns belägg för detta påstående). Deras poäng är att elmarknaden är en marknad med så få aktörer att en aktör med sitt eget agerande sätter priset på hela markanden. Med få stora bolag styrs marknadspriset av in-och utträden på marknaden av enskild bolag. Dessa behöver då inte ta olagliga kontakter med andra bolag utan kan själva påverka priset genom att helt enkelt dra ner på sig egen produktion, allt går helt lagligt till och ändå havererar marknaden. Det var tydligen vad som hände i Karlifornen 2000 - fast något annat måste också hänt eftersom hela elnätet havererade under en period.

Artikeln är intressant. På ett sätt delar jag deras beskrivning men håller inte med om deras grundtes: att elmarknaden inte skulle fungera. Min poäng är att det står var och en fritt att investera i kraftproduktion i Sverige (förutom nybyggnation av kärnkraft). Och den chansen tar både kommuner och företag. Kraftproduktionen växer snabbt och med ansenliga tal. Sverige är dessutom ett spännande land genom den fascinerande utbyggnaden av fjärrvärmenät - som länge har kunnat konkurrera med elvärme i olika samhällen och städer. Vi har en fantastisk utgångspunkt i Sverige i vår vattenkraft. Kraftvärmeproduktionen från bioenegi har en facinerande potential. Till rätt pris finns nästan obegränsat med tillgång. Just nu produceras papper av massaveden, men vad säger att man måste göra papper av den? Till rätt pris blir den förstås tillgänglig för kraftproduktion. Och investeringar görs i ny produktion, med bra priser på el kommer kraftproduktionen att fortsätta att öka mycket snabbt.

I det andra perspektivet imponerar energieffektiviseringen i samhället. En av många och sannolikt viktigaste exemplet är tekniken i värmeväxlare som under de senaste året fått en enorm genomslagskraft. Trots prisrekord efter prisrekord på el går villaägare över till elvärme, och nu riskeras ytterligare utbyggnad av fjärrvärmenäten - för att tekniken drivit effektiviseringen så långt. Just fenomenet med bergvärme tror jag har kommit att bli betydelsefullt för den samlade energikonsumtionen i landet och prissättningen av el (liksom värmepellets eller fjärrvärme) baseras på vad en normal villaägare är beredd att lägga i elkostnader under ett år. Uppvärmningsalternativen kan inte vara dyrare i totalkostnad än just bergvärmen och kostnaden för bergvärme får inte kännas oskälig. Effektiviseringen har märkligt nog varit så framgångsrik - att den på ett sätt blivit ett problem. Också på landet blir den valet för villaägare och bioenergin, bland annat veden, lyckas inte konkurrera.

Vi får alltså mycket mer ut av elen nu för tiden - den upplevs vara billig och konsumeras därför i allt större omfattning. Pardoxalt nog stiger den totala användningen av el för att effektiviseringen har gett resultat. Med högre efterfrågan ökar priset. Förlorare - det ska sägas - är de som inte förmår att hänga med i svängarna, de som inte enkelt kan investera i bergvärme.

Elpriserna är historiskt höga, men vad är egentligen problemet? Fungerar marknaden eller gör den det inte? Min åsikt är klar. Marknaden fungerar utifrån de förutsättningar den har. Höga priser lockar till sig nya investerare - framför allt i bioenergi - den kraftproduktion vi önskar. Energieffektivieringen går framåt i snabb takt. Investeringar skapar välstånd. För den skull har tidningen E24 bra förslag på vidareutveckling. En ordentlig utbyggnad av överföringskapaciteten till övriga Europa står högt på önskelistan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar