tisdag 12 april 2011

Jobbskatteavdragen förändrar Sverige

Så har regeringen avslöjat delar av sin vårbudget. Jobbskatteavdrag är ordet för dagen, och det blir det femte steget. Fredrik Reinfeldt beskriver jobbskatteavdragen som en revolution för landet.

Begrepp som revolution ska man vara försiktig med. Men begreppet kan ha sin plats. Det är en mycket stor händelse då skatten på arbete så tydligt sänks i Sverige. Det blir verkligen lönsamt att arbeta. Hög eller låg lön, effekten på avdragen tillsammans finns där för alla och har med tiden kommit upp i väl över 2 000kr per månad för de allra flesta.

I perspektiv undrar man egentligen varför vi satsade en gång på att beskatta arbete. Hur tänkte man då? Att det var skadligt att jobba? Andra inkomstkällor än just skatten på arbete är betydligt bättre för staten - som moms och punktskatter. Punktskatterna, inte minst energiskatterna, tobaks- och alkoholskatten är bra verktyg som tjänar flera syften. Förutom att de ger betydande inkomster för staten, har de visat sig framgångsrika i att förändra beteenden i samhället som över tid vållar samhället stor skada. En stram budget har skapat förutsättningar för stabila konjunkturuppgångar i samhället som genererat imponerande välstånd för Sverige på kort tid.

Det ska bli spännande att se hur långt regeringen kommer vara beredd att gå - hur många jobbskatteavdrage blir och hur skattesystemet artar sig på sikt. Vi verkar gå en ljus framtid till mötes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar